Vissen op paling

De paling

paling De paling is een grondvis en zoekt hier ook zijn voer. Hij eet o. a. visjes, pieren, muggenlarven en ja, deze onverbiddelijke jager eet zelfs zijn soortgenoten! Het is een nachtdier die je het best kunt vangen in de periode april-oktober. In watertemperaturen onder de 10-12 graaden hebben ze geen honger en vervallen ze in een soort winterslaap.

Waar op paling vissen?

Op vele plaatsen kan men op laing vissen zoaals de Maas, kanaal Wessem-Nederweert, alsmede de Thorner- en Panheederbeek.

Wanneer op paling vissen?

De beste maanden om op paling te vissen zijn zonder twijfel de zomermaanden. De paling is een nachtvis en daarom begint hij pas te jagen naar voedsel tegen de avond , wanneer het donker wordt.

Hoe op paling vissen ?

Vooraf…

Om op paling te vissen gebruik je het best een hengel van minimum vier meter lang en een niet al te snelle molen..

De sterkte van het vissnoer is uiterst belangrijk. Indien het gebruikte snoer te zwak is, zal de lijn zonder pardon breken met het voor de hand liggende gevolg. Gebruik hierom een vissnoer van minimum drie kilogram (voor de gemiddelde paling zit je dan goed).

Voorbeeld van een lijnmontage

Je begint met een hoeveelheid lood op de lijn te monteren. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de stroming (gebruik het best plat lood zodat het niet kan rollen bij sterke stroming). Vervolgens bevestig je onder het lood een draaiboutje. Bevestig nu enkel nog een onderlijn aan het draaiboutje. Nu komt nog een belangrijk iets nl. de haak. Gebruik het best een haak met een lange steel (maat 6) en twee weerhaken, dit zodat de pier bij het ingooien niet van de haak kan vliegen.

lijnmontage_01

lijnmontage_02

lijnmontage_03

Aas

Als aas kan je doodgewone pieren gebruiken (voor de gemiddelde paling) of een klein aasvisje (voor de dikkere paling).

aas_01

aas_02

Eénmaal aan het water gekomen…

 

Werp je lijn zo in zodat het snoer gespannen staat. Doordat het snoer gespannen staat gaat de hengeltop bij een minste aanbeet bewegen.

Zorg er nu voor dat je hengel bijna helemaal rechtop staat (bijna vertikaal). Dit kan je best doen met een steun.

Bevestig vervolgens een belletje aan de hengeltop, die bij een aanbeet zal beginnen bellen.

water-gekomen

 

Bij een aanbeet laat je even bellen en sla dan vervolgens aan. Let wel! Sla pas aan wanneer het belletje echt hevig rinkelt.

Eenmaal de paling aan de haak begint het serieuze werk. Probeer in  bepaald tempo door te draaien zodat de paling zich niet snel rond een steen of voorwerp kan klemmen, als dit gebeurd kan je in 99% van de gevallen niets beter doen dan de lijn door te knippen.

Heb je de paling op het droge gekregen neem dan de paling vast met een doek (omdat hij een heel vettige huid heeft en zodat hij zich niet om je arm kan winden) en onthaak hem vlug.

water-gekomen_2

 

 

Of… gooi hem het beste terug zodat je hem opnieuw kan vangen (een echte sportvisser neemt zijn gevangen vis nooit mee!).

Waarschuwing

De laatste jaren zie je steeds meer dat met name de Maaspalingen rood gekleurd zijn. Dit is met name zichtbaar op de onderbuik.
Zolang de oorzaak hiervan niet in zijn gehel bekend is, wordt het eten van Maaspaling momenteel ontraden.