Overzicht aassoorten:
- Caster
- Duivenmest
- Duivenvoer, noten en andere zaden
- Hennep (kempzaad)
- Hennep (haakaas)
- Mais
CASTER
Ook casters kunt u zelf maken, dit zijn niet meer dan verpopte maden. Zorg ervoor dat u verse maden koopt (zwarte vlekjes moeten zichtbaar zijn, dit is namelijk de maag). Maak de maden zuiver en zet deze koel weg. Voeg eventueel wat zaagsel toe. Houd het zaagsel steeds vochtig. Als de maden gaan verpoppen, worden de maden in een droge ruimte op kamertemperatuur gezet. De verpopte maden verwijder je dan van bij de nog levende maden. Dit doe je het beste door middel van een zeef. Zeef de maden meerdere malen per dag.Je kan ze dan in een apart luchtdicht doosje nog wel enkele dagen bewaren mits ze in de koelkast staan.
Een alternatief is het bewaren van de maden onder water. Uiteraard geldt ook hier “alles in de koelkast”.
DUIVENMEST
Verzamel al naargelang de benodigde hoeveelheid duivenmest. Dit doet men best al in het vroege voorjaar omdat er dan minder veren in het mest zitten. Indien u het tijdens de zomer doet kan u best vragen naar het mest uit de voerbakjes omdat dit het zuiverst is.
Haal vervolgens de grootste pluimen en afval eruit en overgiet het overgebleven mest al roerend met kokend water zodat men een dikke brei krijgt (dit kan men vanwege de sterke geur best buiten doen). Laat dit ongeveer 20 minuten staan om het mest de kans te geven op te lossen. Roer dit vervolgens om zodat men een mooie dikke pap krijgt. Om nu de overtollige pluimen en resten van voer te verwijderen kan men het mest door een (maden)zeef gieten. Men dient dit wel met kleine hoeveelheden tegelijk te doen want anders is de zeef zeer vlug verstopt.
Omdat dit nogal een omslachtig karwei is kan men best duivenmest maken voor enkele sessies en deze eventueel in de diepvriezer bewaren. Veel mensen vriezen het duivenmest in in plastic diepvrieszakken. Dit geeft tijdens het ontdooien nogal eens problemen (vanwege lekkende zakken). Indien men het mest wil invriezen kan men best plastic dozen of potten gebruiken. Indien men zich enkele potten aanschaft en daarin de mest invriest, kan men later de inhoud van de pot omkippen in een diepvrieszakje en zo verder bewaren. Heeft men nu duivenmest nodig, dan doet men de inhoud van het zakje terug in de pot (dit kan perfect door de voorgevormde vorm). Nu heeft men geen last meer van lekken en geuren. DUIVENVOER, NOTEN en ANDERE ZADEN
Laat het duivenvoer of de zaden 1 dag weken in water op kamertemperatuur. Kook het daarna gedurende ongeveer 1 uur. Als het zacht begint te worden is het klaar.
Let er wel op dat u het altijd in zuiver water kookt.
Het duivenvoer is een prima voer om voerstekken aan te leggen en te onderhouden.
HENNEP (Kempzaad)
Hennep dient ongeveer 24 uur te weken in ruim water. Spoel het daarna af onder stromend koud water en kook het daarna ongeveer 20 minuten. Voeg eventueel tijdens het koken een snuifje zout of suiker toe. De hennep is goed bruikbaar als de zaadjes een klein beetje geopend zijn. Daarna zeer snel afkoelen onder stromend water.
HENNEP (haakaas)
Hiervoor moet men jonge, liefst dikke hennep gedurende 24 uur voorweken, koken in water en daarna snel afkoelen als de kiemen goed zijn uitgekomen. Men bewaart het best koel (zonder water) tot men gaat vissen.
Gebruik best vanwege de hardheid, grondwater of flessenwater om uw hennep in te koken.
Lees hierover meer in het artikel: kempzaadvissen.
MAIS
Mais moet ongeveer 24 uur in ruim water geweekt worden. Daarna ongeveer een uur koken (al naar gelang u de mais harder wilt hebben, kan de tijd verkort worden).