Lokvoer maken

Lokvoer

Eén van de meest besproken dingen in de hengelsport is wel het lokvoer. Iedere hengelaar wil wel dat ene supervoertje. Niet enkel de samenstelling is van belang, ook de manier waarop het bereid wordt, want naast techniek is het lokvoer een van de grootste factoren die al al dan niet slagen van de visdag beïnvloed. Daarom moet je er ook voor de volle 100% op kunnen vertrouwen.

lokvoer_00

 

 

Het lokvoer bestaat meestal uit een droog en een nat gedeelte. Het droge gedeelte bestaat uit meelsoorten, gemalen zaden, brood of koekjes. Het natte bestaat uit gekookte of geweekte zaden en/of meelsoorten. Een voorbeeld hiervan is gekookt en gemalen kempzaad of geweekte polenta of TTX. Deze worden meestal geweekt om de kleefkracht te verhogen. Deze laatste mag je wel pas toevoegen wanneer ze afgekoeld zijn.

Het droge gedeelte kan men geruime tijd voor het vissen gaan aanmaken. Denk er wel aan dat droog voer het best bewaard kan worden in een papieren zak en niet in de plastic zakken waarin men de meeste ingrediënten koopt. In deze plastic zakken kan de inhoud na een tijdje gaan zweten, zodat er een gistingsproces op gang komt. Dit komt de kwaliteit zeker niet ten goede.

Nog een ding, denk eraan: Lokvoer dient om vis te lokken, niet te voederen.

Klaarmaken van het lokvoer:

Om uw lokvoer optimaal te laten werken kan je het best in volgende stappen werken.

  1. De eerste keer dat je het voer bevochtigd moet je de grootste hoeveelheid water toevoegen.
    lokvoer_01

  2.  

  3. Nu het voer krachtig door elkaar mengen en enige tijd laten staan. Zo krijgen alle voerdelen de tijd om het water op te nemen.

  4. Na enige tijd te hebben gewacht, herhaal je de eerste stap maar nu met minder water zodat de gehele samenstelling perfect aangemaakt is. Wanneer men een samengeperste voerbal van handhoogte af in een emmer laat vallen en deze niet uiteenvalt is het voer klaar voor gebruik.

  5. Voor je begint met voerballen te maken zeef je het voer nog eerst.
    Het zeven van uw lokvoer is de laatste en voornaamste stap alvorens voerballen te maken en te voeren. Door het zeven verkrijgt het voer een optimale lucht en vochtverhouding. Dit heeft een gunstige invloed op de werking van het voer. Tevens worden eventuele klonters verwijderd.
    lokvoer_02

     

  6. Indien gewenst is nu het moment aangebroken om eventueel maden, casters, leem (Zie beneden) of vers de vase aan het voer toe te voegen. 
    Overdrijf ook niet met het toevoegen van levend aas, anders krijg je je bollen niet meer samengeknepen. Maden kan men best doden door ze te overgieten met kokend water. Ook overgebleven maden van een vorige vispartij kan je invriezen en dan onder het lokvoer vermengen. De aangekochte muggenlarven dienen koel bewaard te worden (liefst in de koelkast) en dit geldt ook aan het water. Laat deze niet in de zon liggen.
    Vooraleer de vers de vase in het lokaas te vermengen (dat reeds bevochtigd is) maakt men deze los door er droge mergel, leem of speciaal poeder dat hiervoor dient erop te strooien en dan deze door elkaar te wrijven met de hand zodat de larven mooi door de vingers kunnen vallen. De vers de vase mengt men best door het voer 10 a 15 minuten vooraleer men de voerballen kneedt.
    lokvoer_03

     

  7. Ga nu over tot het maken van voerballen. Doe dit met volle concentratie en niet snel snel! Probeer niet alle voerballen even hard te maken. Maak (op 10) bv. 5 harde, 3 minder harde en 2 zachtere (dit voor het stelselmatig uitelkaar vallen).

  8. Zijn de voerballen klaar dan rest er alleen nog maar ze in het water te gooien. Waar je ze gooit heeft alles te maken met de stroming van het water.
    Zie hiervoor het deel: Waar moet ik voeren?

Waarom leem in het lokaas?

De combinatie ” leem + lokaas ” heeft drie doeleinden:

  1. om het lokaas te verzwaren,
  2. om het lokaas minder voedzaam te maken,
  3. om de werking van het lokaas te verlengen.

Met deze drie zaken in het achterhoofd is het vrij eenvoudig om te bepalen wanneer er wel en wanneer er geen leem gebruikt moet worden.

Er zijn ook hengelaars die altijd leem door het lokaas mengen. Brasem is een vis die stofzuigend op de bodem zijn voedsel zoekt. Als we hem een tafeltje-dek-je voorschotelen met stevige brokken voedsel, zal het buikje vrij vlug gevuld zijn, en veel aandacht voor het aas op de haak zal vriend brasem niet meer aan de dag leggen.

Dus trek hieruit je conclusies!