Vissen op forel

Omdat veel witvissers ook regelmatig op een vijver een hengeltje durven uitwerpen naar de forel, willen we hier ook even aandacht aan besteden. op deze pagina wordt het te gebruiken materiaal, vismethode en aas beschreven.

De molen

Voor het vissen op Forel gebruikt u het beste een molen die minstens 1 kogellager heeft , dit om zo soepel mogelijk te vissen. De molen hoeft niet zo groot en zwaar te zijn omdat meestal de hengels nogal licht zijn en een grote en zware molen dan een slechte balans geeft.

De fijnste en lichtste molens zijn molens in kunststof, deze roesten niet, zijn makkelijk in onderhoud en licht hanteerbaar. Deze molens gooien ook ver uit met een lijndikte van ongeveer 16 of 18/00, de lijn hoeft niet zo dik te zijn daar een doorsnee forel ongeveer 300 gr weegt.

molen

Er bestaan ook nog de gesloten molens. Deze zijn zeer gemakkelijk omdat de lijn zelden in de war geraakt. Je kan makkelijk met 1 hand de molen vrij zetten en ingooien, terwijl je met een gewone molens 2 handen nodig hebt, dit om de draad vast te houden bij het ingooien.

Forelhengels

forelhengels

De hengels hoeven niet lang te zijn, de ideale lengte is tussen de 1.8 m tot 2.4 m, dan is het nog makkelijk te vissen. De ogen dienen afgewerkt te zijn met een soort porselein (of kunstof), om de lijn niet te beschadigen en een betere geleiding  te verkrijgen.

Er zijn veel verschillende soorten hengels; zo zijn er een met kurken handvat, welke zeer licht en sterk zijn (meestal van carbon). Anderen met een kunstof handvat, die dan weer zwaarder en dikker zijn (ideaal voor kinderen omdat ze tegen een stootje kunnen). En om makkelijk te kunnen vervoeren bestaan er ook hengels in 2 of meer delen of in telescoopuitvoering. Het laatste soort hengel heeft dan weer verschillende toppen om naargelang de dikte van de forel aan te passen.

Het aas

Nu het voornaamste, het aas.
Er kunnen veel soorten aas gebruikt worden zoals: maden, meelwormen,  pieren,   twisters in alle kleuren en het meest gebruikte is powerbait (deeg). Powerbait is er in veel verschillende kleuren en smaken, en bestaat met of zonder glitter o.a. in Pink, Yellow, White, Chartreuse, Fl. Orange, Fl. Rood, Rainbow, Captain America en Springgreen.
Er is ook de Powerbait Jelly. Deze jelly is speciaal ontwikkeld om zowel hard als zacht kunstaas, snel en eenvoudig aan te brengen door middel van een handige drukflacon. Deze is te verkrijgen in verschillende varianten. Ook zijn er nog de Powereggs in verschillende soorten. 

 

aas_001 aas_002 aas_003

 

 

Er zijn veel mogelijkheden om een forel te vangen. Een eerste belangrijke factor is het weer. Bij regenweer doen vooral pieren het goed, eventueel met een piepschuimbolletje. Op vijvers gebruikt men meestal twisters. Deze bestaan in ontzettend veel kleuren en grootes.
De ideale haak voor een twisters is de nr. 8 en 10, liefst met een beetje een gedraaide haak.
In de tijd van de kikkervisjes is de zwarte twister een aanrader. Gebruik dan alleen het staartje met een witte made en probeer zo langzaam mogelijk te draaien. Meestal heeft men met een witte twister het meeste succes. De sprinkhaan is ook een geliefkoosd hapje voor de forel.
Stilliggend met maden geeft meestal ook een goed resultaat; een paar maden op haak 8, goed bewegend en ongeveer 30 cm onder het wateroppervlak met een buldo zonder lood en draaiboutje. Als de forel aan het ‘jagen’ is moet je het zeker eens proberen. Ook de gewone meelworm of tijgerworm kunnen goede resultaten geven.

Op wilde, stromende waters zoals op rivieren, wordt er gevist met de vlieg.
Er zijn wel honderden verschillende soorten vliegjes, naargelang de weersomstandigheden en het seizoen. Zelfs dagvliegen bestaan er in een massa verschillende soorten, maar daar willen we hier niet verder op ingaan.

Lijnopbouw

lijnopbouw

De lijnopbouw die hier besproken wordt is deze zoals menig recreatief witvisser hem gebruikt bij het vissen op forel op een vijver. De is dan ook zeer simpel. 

Men neemt gewoon een zogenaamde foreldobber (tussen 1g en 4g).
Deze lood men af met een schuiflood en 1 of 2 loodkorreltjes. Let wel op, men moet hem een stukje boven het water laten uitsteken zodat men hem goed ziet.
Hier maken we ook weer gebruik van een draaiboutje met daaronder een onderlijn, En klaar is kees.

Deze montage wordt vooral gebruikt voor het vissen met een twister (eventueel in kombinatie met een made), maden (al dan niet stilliggend), meelwormen  of met deeg.

Bij het vissen met deeg moet men het deeg in de vorm van een klein blaadje om de haak hangen, zodat hij bij het binnendraaien onder water ronddraaid. een handig hulpmiddeltje hierbij is een kleine thee- of koffielepel. Nu komt het er alleen nog op aan om de juiste diepte te vinden door te schuiven met de dobber.